Alzheimer Nedir ? Alzheimer, beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak gerçekleşen, demansın en ileri evresi olarak bilinen, bilişsel bozukluklar ve hafıza kaybıdır. Alzheimer demansa bağlı hastalıkların %50’sini oluşturmaktadır. Alzheimer genel anlamıyla; düşünememe, hatırlayamama veya farklı davranış segileme gibi sorunlara neden olan bir demans türüdür. Bulgular çoğunlukla yavaş bir şekilde gelişir, gün geçtikçe kötüleşmeye başlar ve en son evrede günlük rutin işlerin yapılmasına engel olacak kadar şiddetli hale gelir.
Alzheimer hastalığı ne yazık ki beynin tedavi edilemez bir hastalığıdır. Alzheimer hastalığı olan insanlar giderek daha unutkan, kafası karışmış ve yönünü şaşırmış hale gelir. Bunun nedeni beyindeki sinir hücrelerinin ölümüdür. Maalesef nedeni tam olarak açıklığa kavuşturulmamıştır. Genellikle sinsi başlar ve birkaç yıllık bir süre içinde yavaş ama istikrarlı bir şekilde gelişir. Hastalık ilerledikçe kişilik ve davranış değişiklikleri de ortaya çıkabilir. Ayrıca birçok hasta huzursuz, agresif ve depresif hale gelir. Yargılama ve dil yeteneği azalır. Alzheimer hastalığına yakalanma riski yaşla birlikte artar.
Aşağıda yer alan semptomların her biri diğer demans türlerinde de ortaya çıkabilir ve hiçbiri tek başına Alzheimer hastalığının teşhisine izin verecek kadar karakteristik değildir.
Alzheimer beyinde bulunan sinir hücrelerinde olağandışı protein birikmesiyle oluşmaktadır. Ayrıca yaşlılıkta asetilkolin üreten beyin hücrelerinin sayısında hafif bir azalma normaldir ancak Alzheimer hastalığında beynin hızlanan yıkımının kesin nedeni bilinmemektedir. Alzheimer oluşumunu tetiklemek için birçok risk faktörünün birlikte çalışması gerekmektedir. Yaş ve kalıtsal faktörlerin Alzheimer hastalığının gelişme olasılığı üzerinde büyük bir etkisi olduğuna inanılmaktadır. Bununla birlikte ileri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer hastalıklarının çoğunda kalıtım özel olarak kanıtlanmamıştır.
Alzheimer teşhisinde tek bir tıbbi tanı yeterli değildir. Birçok test yapılması gerekmektedir. Bunlar: beyin görüntülenmesi, zihinsel testler, kan testleri ve nörolojik görüntülemedir. Ayrıca hastanın yaşam öyküsü dikkatli bir şekilde dinlenmelidir. Testler incelendikten sonra bir geriatri uzmanı tarafından teşhis konulur ve tedavi sürecine başlanır.
Alzheimer Tedavisi Nasıl Yapılır?
Alzheimer teşhisi konulan hastalarda tedavi; hastanın yaşı, hastalığın ilerleme durumu ve hastada bulunan diğer hastalıklar göz önünde alınarak kişiye özgü olarak planlanır.
Alzheimer hastalığı ne yazık ki kesin olarak tedavi edilmemektedir. Yalnızca hastada meydana gelen semptomların azalması veya hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılması için birtakım tedaviler/uygulamalar yapılabilir.
Alzheimer hastalarının evinde önemli püf noktalara dikkat ederek düzenlemeler yapılmalıdır, özellikle hatırlamayı kolaylaştırıcı önlemler alınabilir. Mesela odanın belli başlı yerlerine yapıştırılacak notlar veya dikkat çekici işaretler hastanın hafızasına olumlu anlamda etki edebilir. Ayrıca hasta, hafızasını güçlendirmek için bilişsel stimülasyon terapileri gibi toplu olarak ya da bireysel uygulanabilen psikiyatrik terapilere katılabilir, bu sayede hafızasının güçlenmesine ve konuşma becerilerinin korunabilmesine katkı sağlar.
Bilge Bakımevi olarak hedefimiz; Bizi tercih eden misafirlerimizi ve bize güvenip yakınlarını bizlere emanet eden kişileri her şekilde rahat ettirmektir.
Peki Bilge Bakımevi olarak bizleri tercih eden değerli misafirlerimiz için neler yapıyoruz?
Kurumumuzda düzenlediğimiz Sosyal Faaliyetler ile misafirlerimizin sıkılmamalarını sağlıyor, daha keyifli vakit geçirmelerini amaçlıyoruz.
Hobi Faaliyetleri ile misafirlerimizin vakit geçirirken en çok keyif aldığı, mutluluk duyduğu hobilerini öğrenip, onların hobilerini gerçekleştirmesine olanak veriyoruz.
Düzenli Olarak Doktor Kontrolü ile misafirlerimizin var olan hastalıklarını tedavi ediyor, hastalık sürecini takip ediyoruz, oluşabilecek hastalıklara karşı önlem alıyoruz.
7/24 Profesyonel Hemşire Desteği ile gerekli durumlarda misafirlerimizin yanında hazır bulunuyoruz.
Misafirlerimizin Kişisel Bakım İhtiyaçlarını kendilerini her daim temiz ve mutlu hissetmeleri için, elimizden gelen her şeyi yapıp, kişisel bakım ihtiyaçlarının en ince ayrıntılara kadar dikkat ediyoruz.
Düzenli İlaç Takibi ile sevgili misafirlerimizin kullanmış oldukları ilaçları aksatmamasına, saati saatine içmesine yardımcı oluyoruz.
Diyetisyen Desteği vererek, kişiye özel hazırlanmış beslenme şekliyle misafirlerimizin daha sağlıklı beslenmelerine olanak sağlıyoruz.
Sürekli Bakım Hizmeti desteğimizle her an yanlarında olup bakımlarını en iyi şekilde gerçekleştiriyor, bu konuda ayrıca büyük özen ve duyarlılık gösteriyoruz.
Psikolog desteği vererek, alanında başarılı olan Sosyal Hizmet Uzmanımız ile, misafirlerimizin en iyi, en mutlu ruh halinde olmalarını sağlıyor, depresyona girmemeleri, kendilerini yalnız ve üzgün hissetmemeleri için Bilge Bakımevi ve çalışanları olarak oldukça gayret gösteriyoruz.
Emanet: Türkçe kelime karşılığı geçici olarak birine bırakılan kimsedir. Bizler ise hem hastasını/yakınını hem de kendini bize güvenip emanet eden değerli misafirlerimize/misafir yakınlarımıza ‘hoş geldiniz, mutlu olun, gitmeyin hep bizimle kalın’ diyoruz.
Amacımız her zaman gönülleri hoş etmek, yaptığımız işi hakkıyla yapmak ve karşılıklı huzur içinde yaşamaktır. Sizler mutlu oldukça bizler de mutlu olacağız.
Bandırma huzurevleri arasında seçim yapmakta kararsız kaldıysanız iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşıp gelip bakım evimizi ziyaret edebilirsiniz.
Ayrıca İzmir’de huzurevi arayışınız var ise gelip misafirimiz olabilirsiniz.
Bakımevi olarak bizleri tercih ettiğiniz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz. Sağlıklı günler dileriz.