Demans , türkçe karşılığı bunama olan, içerisinde birden fazla hastalığı kapsayan, genel olarak beynin; algı, gelişme ve düşünme kısmının fonksiyonel olarak kaybının gerçekleştiği bir semptomdur. Demans, piramidin en üstünde yer alıp, altında birden fazla hastalığı barındıran genel itibari ile beyinde oluşan hasarları içeren belirtilerin toplu adıdır. Belirtileri gösteren kişilerin %50’sinden fazlası alzheimer (beyindeki hücrelerin zamanla ölmesi sonucu: beyinde bilişsel fonksiyonların azalmasına bağlı olarak hafıza kaybı meydana gelmesine bağlı oluşan hastalık) hastasıdır.
Demans, halk arasında genel olarak yaşlılığa bağlı oluşan bunama olarak adlandırılır. Beyinde bulunan sinirlerin hızla işlev kaybetmesi birtakım (dil, öğrenme, çevreye uyum sağlama gibi) fonksiyonların yitirilmesine neden olur. Fonksiyonların yitirilmesi sonucunda geri dönüşü olmayan, tedavi edilemeyen ve hastaya karşı ayrıca ilgi gösterilmesini gerektiren demans türleriyle karşılaşılır. Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte demansın evrelerine bağlı olarak, yakın takiple beraber birtakım gözle görülebilir demans belirtileri vardır. Hasta yakınları aşağıda yer alan bu belirtileri hastasında gözlemlerse bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
Doktorlar tarafından anlaşılabilirliği ve konulacak teşhisin kolaylaşması için demans belirtileri 7 evreye bölünmüştür.
Belirtiler ilk evrede anlaşılabilir tarzda değildir. Bu yüzden genellikle bulgular 2. evrede ortaya çıkar, bunlar: eşyaları koyduğu yeri unutma gibi hafif belirtilerdir, hasta yakınları veya hastanın yanında bulunan kişiler tarafından fark edilmeyebilir.
Demans yalnızca geri dönülmez hastalıkların değil bazen de tedavi edilebilir hastalıkların alt nedeninde yer alır.
Demans çeşitleri; Alzheimer, Wernike-Korsakoff sendromu ,tümör, çeşitli menenjitler, damar tıkanıklığa bağlı (vasküler) demans, parkinson hastalığına bağlı demans, lewy cisimcikli demans, frontotemporal demans, Creutzfeld-jacob hastalığı, Normal basınçlı hidrosefali , Hungtington hastalığı, Sifiliz (cinsel yol ile buluşan hastalık/doğru teşhis ve tedavi ile son bulabilir), AIDS, Vitamin eksiklikleri (B12, B1, B6 eksiklikleri- tedavi edilebilir), Hormon hastalıkları (Tiroid bezi hastalıkları, diyabet, böbrek üstü bezi hastalıkları-tedavi edilebilir), Kan hastalıkları (Anemi- tedavi edilebilir) demans çeşitlerindendir.
Demans tedavisi erken teşhis ile mümkündür. Bazı hastalıklarda ise teşhis geç evrelerde konulduğu için tedavi edilemez (örn: alzheimer hastalığı). Bu gibi kesin tedavisi olmayan hastalıklarda bulguların ilerlemesini durdurabilmek için belirli ilaç takviyeleri yapılır.
Tedavi edilebilir bazı hastalıklarda ise tedaviye en uygun ilaçlar hastalık sona erene kadar alınarak (tedavi edilebilir bazı hastalıklarda ilaç kullanmadan yalnızca beslenme şeklinde değişiklik yapılarak sonuç alınabilir) iyileşme sağlanabilir.
Doktorlar tarafından evrelere göre yazılan belli başlı ilaçlar vardır. Bu demans ilaçları; antidemansiyel ilaçlar (asetilkolinesteraz inhibitörleri ve memantin) ,nöroleptikler, antidepresanlar, glutamat antagonisti, kolinesteraz inhibitörü gibi ilaç türleridir. Demans ilaçlarının tipik görülen yan etkiler arasında: baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, uyku hali, zihin bulanıklığı gibi etkiler yer alabilir.
Yaşlılar yaşamın her alanında özel ilgi ile bakılmalıdır. Ancak demans’ın alt türleri olan hastalıklardan bir tanesine yakalanmış yaşlılar daha özel ilgi ve alaka isterler. Demans olan yaşlınız (not: burada bahsedilen demans, alzheimer/bunama olarak adlandırılmaktadır.) ailenizden biri olabilir veya bakımını üstlendiğiniz bir hasta olabilir. Her şeyden önce ilk olarak karşınızdaki hasta ile empati kurmalısınız. Daha sonra aşağıda ki adımlara dikkat ederek hastanızın daha kaliteli bir yaşam sürmesini sağlayabilirsiniz.
Alzheimer hastalığı ve demans arasında fark bulunmaktadır. Demans, bir hastalık değil beyin hücrelerinin ölümüne bağlı olarak gelişen bir semptomdur. Demans’ın tedavi edilebilir alt hastalık türleri vardır. Alzheimer ise demansın ilerlemiş en şiddetli bulguları gösteren hastalık versiyonudur. Alzheimer tedavi edilemez.
Demans hastaları özel ilgi ve alaka isteyen hastalardır. Hastanın bakımını üstlenecek kişi zamanının çoğunu hastayla geçirmelidir. Bu da psikolojide hasarlara ve yıpranmalara neden olabilir. Bu yüzden demans hastası huzurevi seçerken çalışanlarının sabırlı olduğu, içerisinde kendi gibi (hastanın ileri düzeyde demansı varsa) hastaların az olduğu kuruluşları tercih etmelidir. Nitekim birden fazla şiddetli demans hastası bulunan kuruluşlar gerekli ilgiyi (çalışanları az ise) hastalarına veremeyebilir. Bu yüzden tercih edilecek huzurevi dikkatli bir şekilde en ince ayrıntısına kadar araştırılmalıdır.
Bilge Bakımevi olarak
İlk amacımız: Bizleri tercih eden misafirlerimizi ve bizlere güvenip sevdiklerini bizlere emanet eden kişileri her anlamda rahat ettirmektir.
Bilge Bakımevi olarak bizleri tercih eden değerli misafirlerimiz için neler yapıyoruz?
Ayrıca İzmir’de huzurevi arayışınız var ise gelip misafirimiz olabilirsiniz.
Bandırma huzurevleri arasında seçim yapmakta kararsız kaldıysanız iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşıp gelip bakım evimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bakımevi olarak bizleri tercih ettiğiniz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
Emanet: Türkçe kelime karşılığı geçici olarak birine bırakılan kimsedir. Bizler ise hem hastasını/yakınını hem de kendini bize güvenip emanet eden değerli misafirlerimize/misafir yakınlarımıza ‘hoş geldiniz, mutlu olun, gitmeyin hep bizimle kalın’ diyoruz.
Amacımız her zaman gönülleri hoş etmek, yaptığımız işi hakkıyla yapmak ve karşılıklı huzur içinde yaşamaktır. Sizler mutlu oldukça bizler de mutlu olacağız.
Sağlıklı günler dileriz.