Parkinson hastalığı geri dönüşü olmayan sinir ölümlerine yol açan, tedavi edilemeyen progresif nörodejeneratif (beyin hücrelerinde meydana gelen ölümlerden dolayı sürekli ilerleyen, tedavi edilemez hastalıklar) bir hastalıktır. Beyinde bulunan sinir hücrelerinin birbiri ile haberleşmesini sağlayan birtakım kimyasal iletkenler vardır. Bu iletkenlerin en çok bilinenleri dopamin ve serotonindir. Parkinson hastalığı ise beyinde bulunan bu iletkenlerin (dopamin) bozulması sonucu ortaya çıkar.
Beyinde bulunan dopaminin az salgılanması nedeni ile parkinson hastalığı oluşur. Kalıtımsal faktörler ve kimyevi maddeler ( Aerosoller, yangın söndürücüler, gaz kartuşları, basınçlı hava, hidrokarbon gazı ile çalışan cihazlar, gübre amonyak çözeltisi gibi) dopamin eksikliğine neden olup, parkinson hastalığına zemin oluşturmaktadır.
Parkinson olan hastalarda ortak bazı belirtiler gözlemlenmiştir. Parkinson hastalığının belirtileri arasında; en çok karşılaşılan belirti ‘ ellerde ve ayaklarda titreme’ , günlük yapılan hareketlerde kısıtlılık, konuşmanın bozulması, kasların kasılması, kaslarda sertleşme durumunun gözlemlenmesi, uyku düzeninde bozulma (uyuyamama, erken uyanma), unutkanlık, yutmada zorlanma, dengede duramama, tek başına hareket edememe gibi birtakım bulgular ile kendini belli etmektedir.
Parkinson hastalığı kesin olarak tedavisi bulunmayan bir hastalıktır. Yalnızca hastalığın ilerlemesinin durdurulmasını amaçlanarak ilaç tedavisine başlanmaktadır. İlaç tedaisi ile beyinde az salgılanan dopaminin fazla salgılanması amaçlanır. Bir nevi beyin sinir hücrelerinde oluşan dopamin eksikliği kapatılmaya çalışılır. Parkinson hastaları günlük yaşamlarında hareket kısıtlılığı, uzun süreli titreme gibi sorunlar yaşadığı için yaşam kaliteleri oldukça düşmektedir. Parkinson hastaları yaşam kalitelerini artırmak için beyin pili ameliyatı araştırmasına girer. Parkinson hastaları için beyin pili ameliyatı ile hastalar yaşam kalitesini yükseltebilirler.
Parkinson hastası olan kişi hastaneye başvurur, gerekli bilgileri edindikten sonra hastaya Beyin MR’ı çekilir. MR’da hastada oluşan bulgulara göre, pilin koyulacağı yer belirlenir. Beyin pili ameliyatı olacağı sabah hastanın beyin tomografisi çekilir. Hastaya lokal anestezi verilerek hasta uyanıkken operasyon başlar. Beyin pili takılacak olan hastayla operasyon boyunca durmadan konuşulur. Hastanın bulgularında değişiklik olana kadar belirli koordinatları elektrot gönderilir. Hastanın bulgularında olumlu değişiklik görüldüğü an, gelinen noktaya 2 adet elektronik çubuk(elektrot) yerleştirilir. Elektrotlar yerleştirildikten sonra hasta uyutulur. Yerleştirilen elektronik çubuklar deri altından köprücük kemiğinin altına yerleştirilen pille uzatma kablosu yardımı ile bir araya getirilir.
Risksiz ameliyat yoktur. Beyin pili ameliyatında ise; beyinde enfeksiyon, beyin kanaması, damar tıkanıklığı, bacaklarda ve kollarda güçsüzlük, depresyona girme, görmede bozulma (görme keskinliğinin azalması) gibi %1-%2 oranında gözlemlenen riskleri vardır.
Parkinson hastaları, hastalığın tedavisine başladığı ilk zamanlarda bulgularda azalma görmek için belirli ilaç kullanılır. Kullanılan bu ilaçlar ise istenmeyen yan etkileri (diskinezi: istemsiz kasılmalar) beraberinde getirir. Beyin pili ameliyatı sonrası alınan ilaçlarda azalma olacağı için bu yan etkiler ortadan kalkar ve hasta günlük yaşamında daha rahat hareket etmeye başlar, yaşam kalitesini yükseltir.
Beyin pili yalnızca parkinson hastalığında değil, beyin sinir hücrelerinde oluşan hasara bağlı olarak birçok hastalıkta kullanılabilir.
Epilepsi, kronik ağrılar, depresyon, tourette sendromu (tik rahatsızlığı), distoni (vücutta kasılmalar), esansiyel tremor (ailevi titreme bozukluğu), OKB (halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinen: obsesif kompulsif bozukluk) gibi hastalıklarda beyin pili kullanılır.
Ameliyattan sonra ameliyatı yapan hekimler tarafından uzaktan kumanda gibi aletlerle hastanın takibi yapılır.
Parkinson hastalığının tanısı belirli kan testleri veya tomografi gibi beyin görüntülenmesi ile konulamaz. Yalnızca hastanın yaşam öyküsü dinlenir ve hastanın fiziksel olarak hareketleri ölçülür. Belirtiler parkinsonizm hastalığıyla benzer olduğu için hastanın tüm bulguları doktoruna olduğu gibi aktarılmalıdır.
Parkinson her ne kadar tedavisi mümkün olmayan bir hastalık görünsede birtakım ilaç doktorlar tarafından reçete edilerek hastalığın ilerlemesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. İlaç kullanan hastaların ilaçların yan etkilerini yaşamaması için düzenli beslenmesi gerekmektedir.
Ayrıca ilaç tedavisinin yararının olmadığı zamanlarda doktorlar beyin pilini önermektedir. Beyin pili, ilaçların neden olduğu yan etkilerden kaynaklanan kas kasılmalarını en aza indirir.
Egzersizler doğal dopamin artırıcıdır. Bu nedenle parkinson hastalarına egzersiz yapmaları önerilmektedir. İlaçla artırılması hedeflenen dopamin, düzenli egzersiz ile de artırılabilir. Hastanın hareket edebilme durumuna göre egzersiz seçilip düzenli olarak bu egzersizler tekrar edilmelidir. Beslenme düzenine ve uyku düzenine dikkat edilip, özen gösterilerek haftanın belirli günleri azar azar da olsa (minimum 5, maksimum 15 dakika) egzersiz yapılması dopamin seviyenizde belirgin bir artış gözlemlemenize neden olacaktır. Uzun saatler egzersiz yapmak dopamin seviyelerini düşürdüğü için uzun egzersizler parkinson hastalarına önerilmemektedir.
Bilge Bakımevi olarak
Amacımız: Bize güvenip yakınlarını bizlere emanet eden kişileri ve bizleri tercih eden siz değerli misafirlerimizi her şekilde memnun etmektir.
Bilge Bakımevi olarak bizleri tercih eden değerli misafirlerimiz için neler yapıyoruz?
Ayrıca İzmir’de huzurevi arayışınız var ise gelip misafirimiz olabilirsiniz.
Bandırma huzurevleri arasında seçim yapmakta kararsız kaldıysanız iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşıp gelip bakım evimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bakımevi olarak bizleri tercih ettiğiniz için teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.
‘’Emanet: Türkçe kelime karşılığı geçici olarak birine bırakılan kimsedir. Bizler ise hem hastasını/yakınını hem de kendini bize güvenip emanet eden değerli misafirlerimize/misafir yakınlarımıza ‘hoş geldiniz, mutlu olun, gitmeyin hep bizimle kalın’ diyoruz. ‘’
İsteğimiz her zaman gönülleri hoş etmek, yaptığımız işi hakkıyla yapmak ve karşılıklı huzur içinde yaşamaktır. Sizler mutlu oldukça bizler de mutlu olacağız.
Sağlıklı günler dileriz.