Felç (İnme) Nedir?

Beynin belirli işlevlerinde oluşan ani kayıplara felç(inme) denir. Nedeni genel olarak beyinde oluşan ani  dolaşım bozukluğu veya beyin kanamasıdır.
Beyin kanaması nedenleri arasında: aşırı sigara/alkol tüketimi, tansiyon yüksekliği, şiddetli böbrek yetmezliği, doğumsal damar hastalıkları ve ciddi karaciğer hastalıkları yer alır.

Felç (İnme) Nedenleri Nelerdir?

İnmenin iki olası nedeni vardır; beyin kanaması ve beyinde oluşan dolaşım bozukluğu. İnmenin en yaygın nedeni ise kan pıhtısı veya arterioskleroz (atardamarların sertleşmesi) nedeniyle beyindeki dolaşım bozukluğudur. Yağ metabolizması ürünleri kan damarlarında birikir ve kan damarları kireçlenir. Bu birikintiler gevşeyebilir ve beyindeki daha küçük arterleri tıkayabilir. Bu dolaşım bozukluğu ise beynin bazı bölgelerine yeterince oksijen ulaşmadığı için felci tetikler. Yetersiz kan dolaşımına bağlı felçler tüm vakaların yaklaşık %80’ini oluşturur. Tüm felçlerin yaklaşık %20’sine ise bir düşmeden sonra görülen kafa travması veya bir atardamardaki yırtılma (örneğin bir anevrizma, bir damar kesesi gibi) tarafından tetiklenen beyin kanaması neden olur.

Felc Inme Nasil Meydana Gelir

Felç (İnme) Nasıl Meydana Gelir?

Çoğu durumda beyinde bulunan bir kan damarı, kan pıhtısı tarafından tıkanır. Sürekli olan kan akışı bir damlama haline gelir hatta bazen tamamen kurur. Sonuç olarak; beyin dokusunda çok az kan olur veya beyin dokusunda hiç kan kalmaz. Beyinde oluşan kan akışının azalması sebebi ile beyne daha az oksijen gider ve hücreler hızla ölmeye başlar.

Dolaşım bozukluğunu veya kanamayı durdurmak için inme sonrası hızlı yardım ve tedavi çok önemlidir. Ne kadar çok zaman geçerse yani beyin dokusu ne kadar uzun süre oksijensiz kalırsa inmenin sonuçları o kadar ciddi olabilir. Beyin işlevini kaybederse artık yeterince beslenemez, hücrelerini yitirmeye başlar. Sonuç olarak ciddi fiziksel ve bilişsel hasarlar meydana gelebilir.

 

Hastane Sonrası Felçli Hasta Bakım ve Rehabilitasyonu

Bir inme veya kazadan sonra birçok hastanın felç ve spastisite (kas çekilmeleri/kasılmaları) nedeniyle hareketlerinde bozulmalar meydana gelir. Rehabilitasyondan sonra bile genellikle kayıp hareket dizilerinin düzenli eğitimi gereklidir. Bu nedenle herhangi bir nedene bağlı olarak felç geçiren hastaların hastane sonrası bakım ve rehabilitasyonu oldukça önemlidir.

 

Hastane Sonrası Felçli Hasta Bakım ve Rehabilitasyonu Nasıl Olmalıdır?

Felç geçiren bir hastaya bakmak, onunla ilgilenmek oldukça özen gösterilmesi gereken bir iştir. Zamanınızın neredeyse yarısını hastayla paylaşmanız gerekmektedir. Ruhsal ve fiziksel sağlığını geri kazanması/koruması açısından hastanıza bakım ve rehabilitasyon hizmeti vermeniz gerekir. Bu durumun üstesinden tek başınıza gelemeyeceğinizi düşünüyorsanız bu hizmetleri verebilen bakımevleri ile iletişime geçmelisiniz. Zira bu tarz vakalarda hastanız ve sizin ruh sağlığınız için verilmesi gereken karar kısa zaman içerisinde alınmalıdır.

Hastane Sonrasi Felcli Hasta Bakimi

Hastane Sonrası Felçli Hasta Bakımı:

  • Hastanızın ilk olarak kişisel bakımının günlük olarak yapılması gerekir.
  • Diyetisyen ile çalışılarak hastanın bedensel ve ruhsal sağlığına göre severek yiyeceği yemekler özenle seçilmeli, yatarak yemek yediği takdirde boğazında kalmayacak besinler verilmelidir.
  • Motor hafızasını kaybetmemesi için düzenli olarak hareket ettirilmelidir.
  • Ruhsal depresyona girmemesi için güçlü bağ kurulmalı ve hasta her zaman mutlu edilmelidir.
  • Hastanın yatak pozisyonu yatak yarası oluşmaması için mutlaka her iki saatte bir değiştirilmelidir.
  • Hastanın kullanması gereken ilaçlar varsa düzenli ilaç takibi yapılmalıdır.
  • Hastanın ruhu daima güzel sözlerle okşanmalıdır. Kendini hiçbir zaman muhtaç hissetmemelidir.
  • Aile veya hastayla ilgilenen hasta bakıcılar tarafından hastaya karşı her zaman narin ve hassas davranılmalıdır.
  • Hastanın bilinci kapalı ise gözlerinde oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için günde iki defa(sabah-akşam) nemli ılık bez ile silinmelidir.

 

Hastane Sonrası Felçli Hasta Rehabilitasyonu:

Felçli hasta rehabilitasyonun hedefi hastanın bedensel kayıplarını en aza indirip günlük yaşam aktivitelerine tekrar dönebilmesini sağlamak ve bu sayede yaşam kalitesini olabildiğince artırmaktır. Bu hedefe ulaşabilmek için hastanın bu amaç doğrultusunda, alanında başarılı kişiler tarafından tedavi edilmesi gerekir.

 

Felç geçiren hastaların bilinci açık ise mutlaka sosyal hizmet uzmanları tarafından destek görmesi gerekmektedir. Felçli hasta olmak kadar felçli hastaya bakmak da oldukça zordur. Bu nedenle felçli hastaya bakan hasta yakınlarının psikolojik destek almaları gerekir. Hastanıza ev içerisinde tek başınıza bakıyorsanız mutlaka akraba, komşu veya bir yakınınızdan destek istemelisiniz. Felçli hastaya bakmak tek başına olan bireyler için kesinlikle kolay değildir bu yüzden hem fiziksel/ruhsal hem de manevi destek almanız en doğru olanıdır. Tek başınıza bakmakta zorlanıyorsanız hastanızı

Biz Kimiz ?

Bilge Bakımevi olarak

Hedefimiz: Bizleri tercih eden misafirlerimizi ve bize güvenip yakınlarını bizlere emanet eden kişileri her şekilde rahat ettirmektir.
Bilge Bakımevi olarak bizleri tercih eden değerli misafirlerimiz için neler yapıyoruz?

  • Diyetisyen Desteği vererek, herhangi bir sağlık problemi olan hastalarımızın ve sağlıklı olan yaşlılarımızın düzenli ve kişiye özel hazırlanan beslenme ile daha sağlıklı besinler tüketmelerine olanak sağlıyoruz.
  • Sürekli Bakım Hizmeti desteğimizle misafirlerimizin her zaman yanlarında olup bakımlarını en iyi şekilde gerçekleştirmek için elimizden geleni yapıyoruz.
  • Psikolog desteğimiz ile alanında başarılı Sosyal Hizmet Uzmanımızla çalışıp bakımevimizde bulunan misafirlerimizin kendilerini yalnız ve muhtaç hissetmemeleri, hiçbir şekilde depresyona girmemeleri, üzüntü duymamaları için oldukça gayret gösteriyoruz.
  • Misafirlerimizin herhangi bir hastalığı varsa Düzenli Olarak Doktor Kontrolü ile yakından takip ve tedavi ediyor, herhangi oluşabilecek sağlık problemlerine karşı misafirlerimizle yakından ilgileniyoruz.
  • 7/24 Profesyonel Hemşire Desteği ile gerekli her durumda misafirlerimizin yanında hazır bulunuyoruz.
  • Kişisel bakım her zaman artı önem gösterilmesi gereken bakım türüdür. İyi bir ruh hali için her zaman misafirlerimizin Kişisel Bakım İhtiyaçlarını en ince ayrıntılara kadar dikkat ederek karşılıyoruz.
  • Düzenli İlaç Takibi ile sevgili misafirlerimizin kullanmış oldukları ilaçlarını aksatmamasına yardımcı oluyoruz.

 

Türkçe kelime karşılığı geçici olarak birine bırakılan kimse, emanettir. Bizler de hem hastasını/yakınını hem de kendini bize güvenip emanet eden değerli misafirlerimize/misafir yakınlarımıza ‘hoş geldiniz, mutlu olun, gitmeyin hep bizimle kalın’ diyoruz.

Amacımız her zaman gönülleri hoş etmek, yaptığımız işi hakkıyla yapmak ve karşılıklı huzur içinde yaşamaktır. Sizler mutlu oldukça bizler de mutlu olacağız.

İzmir’de huzurevi arayışınız var ise gelip misafirimiz olabilirsiniz.
Bandırma huzurevleri arasında seçim yapmakta kararsız kaldıysanız iletişim bilgilerimizden bizlere ulaşıp gelip bakım evimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bakımevi olarak bizleri tercih ettiğiniz için teşekkür eder, sağlıklı, mutlu, huzurlu günler dileriz.

Sağlıklı günler dileriz.

Bilge Bakımevi

 

NEREDEYİZ115/3 Sok. B.Blok No:3/1 Erzene Mahallesi Bornova/İZMİRMailinfo@bilgebakimevi.comSABİT0 (232) 290 09 83CEP 0 (533) 375 09 83
Aydınlatma Metini
Aydınlatma Metini

© BİLGE İLERİ YAŞ BAKIM VE YAŞAM EVİ - 2019